Sairaanhoitajana Luonan hoidon tarpeen arviointi  -palvelussa

Luona Terveydessä sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat tekevät puhelimessa ympärivuorokautista hoidon tarpeen arviointia.

Hoidon tarpeen arvioinnissa korostuvat sairaanhoitajan ammattitaito, mutta myös taito kuunnella, ratkaista asioita nopeasti ja etsiä tietoa. ”Arvioimme puhelimessa asiakkaan hoidon tarpeen ja sen kiireellisyyden: pärjääkö asiakas kotihoidolla vai ohjaammeko hänet esimerkiksi terveyskeskukseen tai päivystykseen. Työssä tulee eteen paljon nopeita ja yllättäviäkin tilanteita, joten nopeaa reagointikykyä tarvitaan”, kertovat Luona Terveys -liiketoiminnassa sairaanhoitajina työskentelevät Annika Leppänen ja Päivi Ylikorva.

Ammattitaito kasvaa kokemuksen myötä

Hoidon tarpeen arvioinnissa työpäivät vaihtelevat hyvin paljon. Työn monipuolisuus ja ammattitaidon hyödyntäminen ovatkin juuri niitä tekijöitä, miksi Annika ja Päivi pitävät erityisesti työstään. ”Puheluiden sisällöt vaihtelevat yksinkertaisista monimutkaisiin ja vaikeisiinkin asioihin. Oma ammattitaito on kehittynyt todella vahvaksi, välillä itsekin ihmettelee, miten paljon sitä asioista tietää”, Annika sanoo. Ammattitaito kasvaa tietenkin työtä tehdessä. Tärkeintä on, että osaa kuunnella ja etsiä tietoa. Ulkoa opettelu on turhaa, sillä tieto voi muuttua. On tärkeää, että saatavilla on uusin tieto, kun sitä tarvitaan. Luonassa käytetään aina kansallisia virallisia ohjeita esimerkiksi kiireellisen hoidon perusteet -arviota, Käypä hoito -suosituksia ja noudatetaan tilaaja-asiakkaan ohjeistuksia.

”Teemme työmme ensisijaisesti puhelimessa, mutta vastaamme myös Omaolo-palvelun kautta tuleviin kysymyksiin”, Päivi kertoo. Monipuolisten, valmiiden kysymyspohjien avulla saa kokonaiskäsityksen asiakkaan tilanteesta ja ammattitaito auttaa kysymään oikeat lisäkysymykset. Hoidon tarpeen arvioinnin hoitajilla onkin eräänlaiset tuntosarvet päässä jokaisessa puhelussa. ”Joissakin tilanteissa asiakas tarvitsee ennen kaikkea kuuntelijaa, joskus taas tulee tarve soittaa asiakkaalle ambulanssi”, Päivi ja Annika kertovat.

Etätyö kiinnostaa sote-ammattilaisia

Asiakkaita palvellaan hoidon tarpeen arvioinnissa etänä. Tämä mahdollistaa työskentelyn kotona, mutta Luonalla on myös toimipisteitä Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä. Työskentely onnistuu halutessaan siis myös toimipisteestä käsin.

Työhön hoidon tarpeen arviointiin hakeudutaan usein juuri etätyön vuoksi. Sairaanhoitajan ei usein ajatella pystyvän työskentelemään vain etänä. Työ sopii kuitenkin moneen elämäntilanteeseen, se ei ole fyysistä, ja omalla sijainnilla ei ole väliä. Voi halutessaan tehdä töitä, vaikka mökiltä.

Kokonaisvaltainen etähoito mahdollistaa asiakkaan kohtaamisen

Puheluiden määrä riippuu hyvin pitkälti palvelusta ja puhelun sisällöstä. Eteen voi tulla vakavampiakin tilanteita, jotka voivat luonnollisesti viedä enemmän aikaa. Toisinaan taas asia hoituu nopeastikin. Pääasia on, että asiakas saa tarvitsemansa avun. ”Kyllä laatu korvaa määrän”, tuumaavat Päivi ja Annika yhteen ääneen. Asiakaspuhelut myös kirjataan potilastietojärjestelmään aina ennen seuraavaa puhelua.

Tiimin apu ja tuki korostuvat, kun töitä tehdään etänä. Myös työvälineet ja -ohjelmat pitää olla kunnossa. ”Meillä on myös mahdollisuus konsultoida tarvittaessa lääkäriä, se tuo turvaa työskentelyyn”, Päivi kertoo. Kaikki sujuu nopeasti ja mutkattomasti, kun käytännöt ja ohjeet ovat kunnossa. ”Asiakkaan huoli omasta tilanteestaan on usein suuri. Parasta onkin, kun voimme auttaa jo yhden puhelun aikana”, Annika jatkaa.

Tavoitteellinen työ pehmeällä otteella

Työtä on paljon ja se on tavoitteellista, mutta Luonassa todella satsataan perehdytykseen. ”Luonalla tarjotaan kattava perehdytys ennen itsenäiseen työhön ryhtymistä, ja tukea saa myös virallisen perehdytyksen jälkeen kollegoilta”, kertoo itsekin perehdyttäjänä Luonassa toimiva Annika. Perehdytys tapahtuu ensisijaisesti lähitapaamisissa Luonan toimipisteessä, jonka jälkeen töitä voi tehdä kotitoimistolta.

Luonan yrityskulttuuri tiivistyy arjessa #luonaotteeseen, joka kuvaa tapaa tehdä työtä yhdessä. Se tarkoittaa sitä, että asiakas ja kollega kohdataan avoimesti, persoonallisesti, inhimillisesti ja arvostaen, etänä ja läsnä.

Hoidon tarpeen arvioinnissa #luonaote näkyy yksilöissä, yhteisöllisyydessä sekä tiimi- ja esihenkilötyössä. ”Meillä ei lokeroida ketään, kaikki ovat tasapuolisia ja -arvoisia. Aina saa apua, kun tarvitsee, ja avun pyytämiseen myös kannustetaan. Olemme yhtä yhtenäistä Luonaa ja kaikkia on helppo lähestyä. Meillä on loistava porukka. Vaikka olemmekin eri puolilla Suomea, yhteishenki näkyy ja kuuluu yli kaupunkien ja kuntarajojen”, Päivi ja Annika kiteyttävät.